Stal klingi C75, długość całkowita 208 mm, długość klingi 113 mm, grubość klingi 1.9 mm, waga 43 g, rękojeść drewno śliwy
Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie nie nierdzewnej stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy typową niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania muszli rękojeści jest twarde, gęste i drobnoporowate, ma jednolitą strukturę i uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą nitów z litego mosiądzu.
Nóż biurowy to bardzo poręczna mieszanka noża szefa kuchni i noża do obierania. Najbardziej powszechnym zastosowaniem noża uniwersalnego w kuchni jest obróbka owoców i warzyw, które można nim obrać i pokroić. Ale można nim łatwo pokroić również mniejsze kawałki ryb i mięsa. Ponieważ nóż, który jest obustronnie szlifowany, jest używany bardzo często, nie powinno zabraknąć go w żadnej kuchni.