Pierwszy od lat 60-tych nóż szefa kuchni wyprodukowany przez firmę Helle.
Tworząc ten nóż, Helle nawiązało współpracę z profesjonalistami, którzy spędzają tyle samo czasu na świeżym powietrzu, co w kuchni, takimi jak norweska szefowa kuchni Margit Dale.
Wypolerowane na wysoki połysk ostrze ze stali 12C27 zapewnia ostre jak brzytwa działanie i łatwe krojenie dowolnych produktów. Jednocześnie ma wystarczająco gruby grzbiet, aby poradzić sobie z siekaniem i trudniejszym cięciem. Projektując kształt ostrza, Helle zainspirowało się połączeniem kształtu tradycyjnego europejskiego noża szefa kuchni i Santoku.
Ergonomiczna rękojeść inspirowana jest znanymi już z tradycyjnych noży outdoorowych Helle i zapewnia wygodne ułożenie dłoni, dzięki czemu możesz śmiało stawić czoła każdemu wyzwaniu kulinarnemu. Płaski wspornik pomiędzy rączką a ostrzem umożliwia pewny chwyt z przodu podczas siekania cebuli lub innych warzyw. Z drugiej strony, pełny uchwyt pozwala na łatwe krojenie, a także komfort podczas cięższego krojenia. Rękojeść wykonana jest z ulubionego materiału – brzozy kędzierzawej. Drewno brzozowe ma dobre właściwości antybakteryjne, świetnie leży w dłoni, a dodatkową cechą jest unikatowy wzór brzozy kędzierzawej, dzięki czemu nie ma dwóch identycznych noży.