CECHY |
OPIS |
Dwukomorowy termos obiadowy jest innowacyjnym pojemnikiem na pożywienie do wielokrotnego użycia. Termos składa się z dwóch oddzielnych pojemników połączonych zawiasem. Chodzi o idealny i praktyczny design do przechowywania ciepłych i zimnych pokarmów, np. gorącej zupy w izolowanej próżniowo komorze ze stali nierdzewnej oraz świeżej sałaty w komorze z tworzywa. Komora ta wykonana jest z BPA free Eastman Tritanu. Termos można przechowywać w lodówce – zawartość próżniowo izolowanej komory pozostaje ciepła.
Obie komory posiadają zakręcane zamknięcie i są całkowicie wodoszczelne. Termos można otwierać poprzez rozwarcie i zamykać przez opuszczenie. Termos posiada zamek uniemożliwiający przypadkowe otwarcie.
Przyjemnym bonusem jest uzupełnienie termosu składaną łyżką z widelcem, tzw. łyżkowidelec (czasem można się spotkać również z nawą spork – wyraz złożony z dwóch angielskich słów spoon i fork). Złożony łyżkowidelec wkłada się do wgłębienia w pokrywce. Nie trzeba więc nosić w kieszeniach kolejnych przyborów do jedzenia.
**Mierzenie wydajności izolacyjnej jest przeprowadzane z użyciem czystej wody. Czas, w którym zawartość termosu pozostaje ciepła/zimna, zależy od pojemności cieplnej danego posiłku. Można powiedzieć, że im więcej wody zawiera dany pokarm, tym wyższa jest jego pojemność cieplna i tym dłużej wytrzyma w termosie ciepły/zimny. Na przykład kaszka wytrzyma dłużej ciepła/zimna niż ryż. Dlatego posiłki zalecane do termosu to zupy, jedzenie papkowate, przekąski czy sałatki owocowe. Czas, w którym posiłek pozostanie ciepły/zimny, można przedłużyć podgrzaniem/ochłodzeniem termosu, patrz instrukcja.